Слънчева защита

СЛЪНЧЕВА ЗАЩИТА

Факторите, които могат да увредят нашата кожа, са много и най-разнообразни. Много често различни причини могат да предизвикат едни и същи промени в кожата на човека и обратно, едни и същи причини – да доведат до разнообразни промени по кожата. През този сезон грижите за кожата, особено тази на лицето, изискват повишено внимание, и допълнителна грижа. Тази статия ще Ви даде необходимата информация за това как действат ултравиолетовите лъчи върху кожата.

Ултравиолетови А лъчи (UVA) – те представляват 95% от дневната светлина и оказват вредно въздействие върху кожата от сутрин до вечер, дори и при облачно време. Даже в мрачен, сив без слънце ден, ние получаваме около 80% слънчеви лъчи.    Така че не трябва да се забравя ползването на фотопротектори, дори тогава, когато не грее слънце. Те са причина за т.ная. фотостареене на кожата, за появата на пигментни петна и лунички, особено у светлокожи и светлооки индивиди. Преминават през роговия слой на епидермиса и навлизат дълбоко в кожата, като ендуцират свободни радикали.

Ултравиолетови В лъчи (UVB) – те представляват 5% от дневната светлина и причиняват изгарянето на кожата. Блокират се от роговият слой на епидермиса за разлика от UVA лъчите.

СЛЪНЧЕВА ЗАЩИТА

 Какво означава SPF?

Това е международно утвърдена сигнатура,(съкратено от английски  sun protection factor – слънцезащитен фактор): показва степента на защита на козметичното средство от ултравиолетвите лъчи, което е видно от цифрата след фактора.    SPF отразява способността им да защитават кожата от слънчевите лъчи, по- точно от ултравиолетовия спектър/UVA и UVB лъчи с дължина на вълната от 290 до 400 nm/.Колкото по-висока стойност има SPF, толкова е по-добра фотозощитата в дадения козметичен продукт.

Задължително 20-30 минути, преди да излезете навън нанесете продукта.    Ултравиолетовото излъчване е най-интензивно в часовете между 11-17 часа. Трябва да се знае, че продължителността на защита дори на средствата, които са с най-висок фактор е не повече от 3-4 часа, което налага повторно нанасяне на препарата.

Как да  изчислим  SPF?

Слънцезащитният фактор показва колко дълго можете да останете на слънце със слънцезащитен крем, без да получите слънчево изгаряне. Необходимият фактор за слънцезащита се изчислява лесно с тази формула:

Продължителност на престой на слънце : време за защита = слънцезащитен фактор

Шулце е бащата на формулата по която изчислявaме  SPF, с тази формула се отчитат стойностите на МИНИМАЛНАТА ЕРИТЕМНА ДОЗА /МЕД/.

МЕД на защитената кожа/с използв. на фотозощитно с-во/

SPF=МЕД на незащитена кожа/без фотозащита/

МЕД е най-ниската /прагова/ стойност, която води до еритем / зачервяване / на кожата.Най-често в практиката SPF се изразява като съотношение между времето /А1/, за което защитената с протектор кожа се зачервява към времето/А2/ за което незащитената кожа се зачервява/без протектор/.

Пример: А1 =   4 h  /240 min/

A2 = 24 min

SPF = A1 : A2 = 10

Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA

Фото типове кожа:

I-ви фоти тип – това са хората със светли (руси) или рижи коси и много бяла кожа, светли очи – сини или зелени; често са с лунички; Този фото тип хора много бързо изгарят на слънце и никога не получават тен;

II-и фото тип – това също са хора със светла кожа, светли коси и светли очи;  Те по-леко изгарят на слънце и понякога могат да получат лек тен.

III-и фото тип – спадат хората със светло-кестеняви коси,  кафяви очи и матова кожа;    Те изгарят само при много интезивно слънчево излагане и получават добър загар.

IV-и фото  тип – хора с много тъмни и черни коси; тъмни очи; много матова, тъмна кожа; Рядко изгарят, и получават бързо и лесно бронзов тен.

Съществуват няколко златни правила за перфектния тен, с които да се насладите на невероятна почивка.

СЛЪНЧЕВА ЗАЩИТА

При избора на слънцезащитни средства трябва да се имат предвид и следните неща:

  • Използването на слънчева защита трябва да  бъде целогодишно, но от  месец април  фактора за слънчева защита трябва да стане по-висок. Това са месеците в които кожата все още не е адаптирана към по-високите температури и изгарянето става  по лесно.
  • Между 12:00 и 16:00 слънцето е най- силно. Вертикално падащите слънчеви лъчи могат да предизвикат силни изгаряния, не само на плажа.
  • Над 1000 метра интензивността на слънчевите лъчи се увеличава с 20%.Колкото по-нагоре се качвате в планината, толкова по-голям трябва да бъде фактора на защита.
  • След като излeзeте от водата кожата трябва отново да бъде намазана със слънцезащитен продукт, желателно е той да бъде водоустойчив. Когато кожата е мокра фактора на слънчева защита намалява.

4 ТОП SPF ПРОДУКТА

Хидратира кожата и намалява дълбочината на бръчките/, възстановява еластичността на кожата и запълва бръчките в дълбочина.
ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ
Защитава кожата от вредните слънчеви лъчи и спомага за добиване на красив и бронзов тен.
ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ
Maxx SPF50 + предлага уникална иновативна UVA /UVB филтърна система за незабавна оптимална защита на кожата от вредното влияние на слънцето.
ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ