Козметичните ползи на Шоколада

Козметичните ползи на Шоколада

Кофеинът и водещата му роля при Масаж с шоколад

Кофеинът в шоколада помага за премахването на целулита и има отслабващо действие. Предоставя и какви ли не други ползи, но кой го интересува? Има ли по-добър начин да прекараш два часа? Можем ли да направим процедурата с блокче шоколад от сладкарницата? Отговорът е не. Защото козметичният шоколад не съдържа захари, а натурални съставки. Поради това е силен антиоксидант.

Невероятният ефект от антицелулитният масажа с шоколад

Разковничето е в прахообразното какао. То съдържа минерални соли, борещи целулита, витамини, които хидратират кожата, антиоксиданти за борба със застаряването и кофеин, помагащ за сваляне на излишното тегло. Използването на какаото идва от древността и е свързано с индианците в Америка – толтеки, инки, маи. Истинската история на шоколада обаче започва с ацтеките. За тях какаовите зърна са разменна монета – с 8 зърна купували заек, с 12 – услуги на куртизантка, а със 100 – роб. С тях приготвяли напитката „шоколати“. Според легендата ацтекският император Монтесума пиел по 50 чаши дневно от нея – за сила и жизненост, както и за борба с умората. Какаото съдържа най-голямото количество магнезий от всяко друго вещество и има изключителна роля за нормалното развитие на клетъчните функции. Калцият пък, фундаментален за костите и мускулните тъкани, е особено изобилен в шоколада – повече, отколкото в киселото мляко. Наличието на фосфор го прави силен конкурент на рибата, а ниското съдържание на натрий помага в борбата със задържане на вода в тялото.

Полезни съвети:

За да имат ефект, масажите с ексфолианти с кафе трябва да се прилагат 2-3 пъти седмично. По желание може да добавите няколко капки от етерично масло според любимите ви аромати. Кафявата захар пък може да замените с морска сол, тъй като е със същата абразивна основа. Друго удобство при употребата на ексфолиращи продукти с кафе е, че може да ги държите в стъклено бурканче в хладилника в продължение на няколко дни, или да ги замразите във форма за мъфини и при нужда да вадите по едно кубче.