Хидротерапии

Хидротерапии

Хидротерапията е разновидност на физиотерапията. Фактори при водолечението са температурният, механичният (воден масаж) и химичният (водата съдържа лечебни минерали, може да бъде смесена и с различни масла, билки и лекарствени вещества). 

Ваните се прилагат с лечебна, профилактична и хигиенна цел. Топлите вани подобряват дейността на сърдечно-съдовата, нервната система, опорно-двигателния апарат както и функцията на мастните и потните жлези. Действа успокояващо, подобряват съня и обмяната на веществата, намаляват напрежението в мускулите. Ефектът от топлите водни процедури се засилва от едновременния прием и на витамини. Студените вани /крио/ имат закаляващо действие, тонизиращо, стимулират сърдечно-съдовата и нервната система. 

Хидротерапии

Хидротерапия – думата е от гръцки произход и означава водолечение. Това е един от най-древните медицински методи. Лечебни бани от най-различен вид са се прилагали за укрепване и възстановяване на здравето от хилядолетия – в древен Египет, Гърция, Китай.

Водолечебните процедури са изключително разнообразни: вани, душове (обливания), обтривания, увивания, воден масаж, сауна, парна баня и др. В зависимост от температурата на водата процедурите могат да бъдат от студени (под 20 °С) до горещи (над 40 °С – термално водолечение). С други думи – хидротерапията оказва механично, термично и (при използване на морска, минерална или със специфични добавки вода) химическо въздействие върху организма. 

SPA Demetra – съвременно оборудван wellness център за специфична грижа за лицето, тялото и духа.

Хидротерапии