Полезни термини

Полезни термини

Алое Вера – екстракт от Алое Вера се използва за възстановяване на здравословния хидробаланс но косата и кожата и има овлажняващи, успокояващи и антибактериални свойства. Също така спомага за редуциране на мастната секреция и стимулиране функциите на клетките.

АНА /алфахидрокси киселини/ – алфахидрокси киселините са познати като плодови киселини, тъй като най-често се срещат в плодовете, квасеното мляко и захарната тръстика. Нежно отстраняват мъртвите клетки от повърхността на кожата и стимулират образуването на колаген и еластин, намаляват бръчките, заглаждат кожата и неутрализират свободните радикали.

Антиоксиданти – химични съединения, които неутрализират вредните ефекти от свободните радикали, отговорни за нежеланите процеси на окисление. Най-добре познатите антиоксиданти са: аскорбична киселина /витамин С/, токоферол /витамин Е/ и бета-каротин /провитамин А/.

Абразия – Премахване (изстръгване) на части от органите, най-често на вътрешната покривка на матката или на зъбите посредством кюрета.

Абсцес – Кухина, изпълнена с гнойна материя, оградена със здрава обвивка. В зависимост от разположението му различаваме: перитонзиларен; подкожен; ретрофарингеален; субфреничен; белодробен.

Аюрведа – е най-древната лечебна система в света. Съществува повече от 5000 години. Тя представлява част от културната и духовна традиция на Тибет. Думата Аюрведа е на санскрит и произлиза от “аю”, което означава живот и “веда”, което означава знание, т.е. наука за живота. Аюрведа е система за лечение, профилактика и дълголетие.

Ароматерапия – Терминът се използва за първи път от френския химик Рене Гатефос, описва практиката си да използва етерични масла добити от растения, корени, семки и.т.н. за лечение. Лечебната сила на етеричните масла е основната притегателна сила на този вид алтернативно лечение.

Бета-каротин /провитамин А/ – съдържа се в жълтите, оранжевите и червените растения. Предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи, елиминира свободните радикали.

Бизаболол – синтетично произведено вещество срещано най.често в лайката. Има успокояващи, противовъзпалителни свойства и те го правят важна съставка в продуктите, разработени за чувствителна кожа.

Витамини
Витамин А /ретинол/ – забавя образуването на бръчки, защитава повърхността на кожата, предотвратява загрубяването и изсушаването на кожата. Има регенериращи и антиоксидантни свойства /пресича и разрушава свободните радикали/.


Витамин С /аскорбинова киселина/ – стимулира образуването на колаген, подобрява тена на кожата, свива кръвоносните съдове. Отличен антиоксидант и естествен предпазител.


Витамин Е /токоферол/ – наречен младежки витамин, поради факта, че спира процесите на стареене в кожата. Има добри овлажняващи свойства, заздравява липидната мембрана, подхранва, заглажда белезите от рани, неутрализира свободните радикали.


Витамин Н /биотин/ – укрепва и овлажнява кожата.

Галваничен ток-постоянен ток, който не променя напрежението и големината си във времето се нарича галваничен ток.

Дерматологично тестван – продуктът е тестван за базопасност от екип квалифицирани дерматолози.

Див орех /Hammamelis/ – северно-американски храст. Екстракт от кората и листата на дивият орех подобрява кръвообращението, свива разширените кръвоносни съдове, свива порите при мазна кожа.

Еластин – естествено протеиново вещество, съдържащо се в съединителната тъкан. Не се провежда като колагена, а е складиран в организма и с годините намалява. Създава гъвкави нишки, гарантиращи еластичността и издръжливостта на кожата. Еластинът от животински произход, използван в кремовете, предпазва кожата от загуба на еластичност и образуване на бръчки.

Ензими – биокатализатори, протеини, които играят изключително важна роля във физиологията на кожата: те регулират метаболизма, стимулират регенерирането на кожата, ускоряват образуването на колаген и еластин и забавят процесите на стареене на кожата.

Етерични масла – Лечебното действие на етеричните масла се определя от фармаколкогичните свойства на техните основни съставки, които са различни за всеки растителен вид. Практическата целебна стойност на етеричните масла се дължи на влиянието, което те оказват на обонятелните и донякъде на вкусовите рецептори, а от там и на целия организъм.

Eнергийните точки на тялото – В уелнес и спа всички процедури са насочени към активизиране на енергийните точки на тялото, защото само чрез това се постига благотворно въздействие върху духа и тялото, подмладяне организма и стимулиране на жизнените цикли.

Женшен – легендарно церящо растение в китайската медицина, известно още като “корена на живота”. Екстрактът от корена възстановява клетките, повишава имунитета на кожата, възстановява физиологическото равновесие на кожата и подобрява кръвообращението.

Колаген – основен протеин в съединителната тъкан, образуващ мрежа от влакна, която придава тонус здравина и еластичност на кожата. Организмът спира да го произвежда напълно към 40-те години. Колагенът възстановява и реструктурира кожата в дълбочина.

Кератин – специфичен протеин – основна съставка в роговия слой на епидермиса, ноктите и косата.

Липозоми – микроскопични капсули, изградени от фосфолипиди – мастни вещества, аналогично на естествено съдържащите се в клетъчната мембрана. Липозомите са носители на различни активни вещества дълбоко в кожата. Всяка активна съставка може да бъде вкарана в липозоми, например витамини, протеини, овлажняващи фактори. След като достигнат по-дълбоките слоеве на кожата, липозомите освобождават товара си.

Липиди – животински и растителни мазнини /масло от авокадо, жожоба, от бадем, от пшеничени зародиши, от семената на грозде/. Използват се в подхранващите кремове поради лесното им проникване в горния слой на епидермиса. Основната им функция е да създават хидролипиден слой върху кожата, който предпазва от дехидратация и външни фактори като замърсяване, смог, вятър, слънчева радиация. Що се отнася до самата кожа, липидите са един от нейните строителни компоненти, те също са отговорни за нейния баланс на вода и мазнини.

Меланин – естествен пигмент, съдържащ се в косата и кожата. Един от факторите, активиращи производството на меланин, е слънчевият тен.

Масло от Чаено дърво /Malaleuca/ – етерично масло от листата на чаеното дърво, известно със своите антисептични, заздравяващи и успокояващи свойства. То не дразни кожата и не причинява алергии.

Микроструктури – това са фини, пориозни микроструктури, невидими за човешкото око.

Оксибезон – абсорбира ултравиолетовите А лъчи.

Офтамологично тестван – продуктът е изпитан за безопасност от екип от експерти по грижа за очите.

Пантенол – провитамин В5, лесно абсорбиращ се от кожата, може да достигне дори дълбоките слоеве на кожата, ноктите, корените на косата. Участва във възстановяването на клетките, ускорява процесите на заздравяване, успокоява раздразненията, стимулира регенерацията. Естествен слънчев филтър.

рН баланс – цифрена стойност, обозначаваща киселинността или алкалността на кожата. Подходящото рН равновесие гарантира нейната гъвкавост и трябва да бъде киселинно, което означава с ниска стойност на рН /оптималната стойност е 5,5рН/.

Протеини – основни елементи във всички живи организми. За кожата те действат защитно и овлажняващо.

Свободни радикали – агресивни химични частици, възникнали под действието на ултравиолетовата светлина, отработените газове, промишлените отпадъци в атмосферата. Те повреждат колагеновите и еластичните протеинови структури, което, на свой ред, води до промени в състоянието на кожата и до образуването на бръчки и други белези на стареенето на кожата.

Скраб /за кожата/ – повърхност, механично обелена от кожата с използването на специални продукти, съдържащи протриващи частици /например синтетични семена, пречистен пясък, смляни плодови ядки/. Скрабът отстранява втвърдените, мъртви клетки на кожата, като стимулира нейното по-добро кръвоснабдяване, придава и по-светъл цвят, помага да се абсорбират съставките на крема.

Силикон – силиконовите съединение формират фин предпазващ филм върху повърхността на кожата, предпазвайки я от нежеланото влияние на външните фактори и от загубата на влажност. Силиконът подобрява жизнеността на кожата и регулира дейността на мастните жлези.

Слънцезащитни фактори – химични или естествени вещества / като бета каротина/, които абсорбират ултравиолетовите лъчи, съдържащи се в слънчевата светлина.

Спа – цялостно обгрижване на тялото чрез вода (минерална, морска, изворна) и различни водни процедури. Има множество теории за произхода на термина. Най-често срещаната е от латинския израз Sanus Pro Аqua- здраве чрез вода.

Спа курорт или център – предлага обгрижващи и оздравителни процедури и програми с вода.

Ултравиолетови А лъчи (UVA) – те представляват 95% от дневната светлина и оказват вредно въздействие върху кожата от изгрев до залез, дори и при облачно време. Те са причина за фото-стареене на кожата. Преминават през роговия слой на епидермиса и навлизат дълбоко в кожата, като индуцират свободни радикали.

Ултравиолетови В лъчи (UVB) – те представляват 5% от дневната светлина и причиняват изгарянето на кожата. Блокират се от роговият слой на епидермиса за разлика от UVA лъчите.

Уелнес / Wellness – Цялостна философия и правила за един по-добър живот. Но и: онзи начин на живот, който спомага за доброто състояние на човешкия дух. Всички уелнес теории и концепции целят чрез правилното управление на отделните елементи във ежедневието да се постигне добруване на духа и едно по-добро емоционално състояние.

Хиалуронова киселина – естествено активна съставка със силно овлажняващи свойства. Действа като гъба: събира вода и я задържа на повърхността на кожата. Ефикасно регулира нивото на влажност на кожата и /следователно/ нейната еластичност и стегнатост.

Хипоалергичен – продуктът е интензивно изпитан, за да се сведе до минимум възможността от дразнения и алергични реакции.

Целулит – излишно, нежелано натрупване на мастна тъкан под кожата /така наречената “портокалова кожа”/, най-често по бедрата, хълбоците и ханша. Някои от възможните причини за целулита са: генетична предразположеност, проблеми с метаболизма, лошо хранене или липса на движение.