Предпазване на кожата от стареене

Предпазване на кожата от стареене

Слънцето крие опасности за кожата и схващането, че по-силният тен, означава повече здраве, е само мит. Всяка жена е забелязала, че с тъмния тен кожата се разкрасява. Тя се уплътнява, изглажда се, а обривите изчезват. Слънцето е полезно, ако се дозира внимателно.
Постепенното излагане на лъчите създава естествена защита на кожата срещу изгаряне през лятото. То помага на организма да произвежда витамин D, действа и антибактериално. Ултравиолетовите лъчи увреждат еластичните влакна на кожата и ускоряват стареенето.Затова трябва да поставяме фотозащитен крем още при първото по-силно слънце напролет. Кремовете са нужни във всяка възраст.
Мъжете трябва да се предпазват наравно с жените, особено по-светлите типове кожа. Намазването с крем преди излизане важи и за облачните дни.
Препоръчителен е крем със защитен фактор 15-20. Хората с чувствителна кожа или заболявания, които се влошават от слънцето, трябва да използват фактор над 60. Такива диагнози са например фотодерматит и лупус еритематозус. Подложените на лазертерапия пък се нуждаят от защита с фактор 100.

Факторът 15-20 гарантира 15 пъти повече стоене на слънце, преди да се появи зачервяване. Фотозащитата зависи и от типа кожа. Познати са общо 6, а българите са най-често с 3-и и 4-и тип. Защитният крем се нанася 15 минути преди излизане Ако човек ще бъде изложен постоянно на силно слънце, трябва да се използва крем през 2 часа. Обикновено правилото е по веднъж сутрин и на обяд или преди излизане следобед. Повторно мазане е нужно и ако лицето се намокря.
По този начин се намалява т.нар. външно стареене на кожата. През топлия сезон кожата се нуждае и от овлажняващи средства, а при по-възрастните – и от подхранване. Кремовете с плодови киселини трябва да се употребяват внимателно, защото водят до зачервяване, изтъняване и залющване на кожата.

Кремовете от масовата козметика съдържат от 3 до 8% плодови киселини, а медицинските продукти, които правят химически пилинг, съдържат 40 до 70% плодови киселини.
Някои лекарства предизвикват пигментация в комбинация със слънцето. Ако сте решили да се печете на слънце, трябва да се спрат противозачатъчните, а ако не може – да се прилага фотозащитен крем с фактор над 60. В противен случай има риск от кафяви петна, както става при бременните. Те невинаги са временни. Същото важи и за антибиотици като тетрациклин и доксациклин.

След излагане на слънце е добре кожата да се подхрани с възстановяваща емулсия. Успокояващо и противовъзпалително действат и спрейовете с термална вода. Добре е да се пият много течности, а хората с чувствителна кожа трябва да се измиват с минерална вода.