25 март - Благовещение

25 март - Благовещение

НА 25 МАРТ СЕ ОТБЕЛЯЗВА БЛАГОВЕЩЕНИЕ!

На Благовещение се дупчат ушите на децата. Смята се , че всяка рана зараства на този ден много бързо. Затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци. На Благовец се пробиват за първи път ушите на малките момиченца. От една страна, защото на този ден се смята, че раните зарастват по-бързо и по-малко боли, защото около момиченцата витаят невидими добри небесни сили, а от друга, самото слагане на обици има магичен характер. Поставянето на обици от злато предпазва детето от зли сили.

Поставяне на обици-25 март - Благовещение
25 март - Благовещение

25 март - Благовещение

Живеем в модерен, динамичен и постоянно променящ се свят, в който глобализацията освен, че прави хората по-близки, увеличава у тях стремежа да се открояват и да бъдат уникални. Това важи най-вече за жените и младите момичета. Именно заради това техните майки се стремят да ги научат как да бъдат женствени и красиви от най-ранна детска възраст. Един от най-отличителните белези за женственост според нормите на нашето общество са обеците, които красят лицето на нежната половина от човечеството. Въпросът за пробиването на ушите рано или късно започва да вълнува всяка майка, която има момиченце. А времето и начина, по който това ще бъде изпълнено зависи от възгледите на родителите и най-вече от това кога самата майка се е сдобила с тези украшения за първи път.

Най-важно е материалът, от който са изработени обеците да не съдържа никел. Обикновено още при пробиването, пистолетът се зарежда с накити направени от медицинска стомана, тъй като този вид метал не предизвиква алергии, поддържа се много лесно и не потъмнява. На много места горещо се препоръчва и поставянето на златни обици. Друг интересен метод е използването на стерилни конци, тъй като те лесно могат да бъдат напоявани с лекарство, а и раздвижването е значително по-удобно. Те трябва да се носят поне 10 дни преди поставянето на обеците. Ако решите да смените поставените вече накити и възникнат проблеми, най-доброто, което може да направите е да сложите отново медицинските обеци.

Необходима подготовка преди поставянето на обици

За подръжката на Добре е преди да поставите обеци на ушичките да се консултирате с педиатър. В някои западни страни тази стъпка се предприема, когато на детето са поставени определен брой ваксини. По време на манипулацията е хубаво да вземете детето в себе си (особено, ако е малко). Това ще го предразположи. Вземете с Вас любима играчка или нова книжка, която да разгледа. Понякога добрата подготовка може да направи така, че манипулацията да премине без много сълзи. 

Какво да направим, ако дупките на ушите са пробити накриво?

Преди да започнат манипулацията, добрите специалисти определят предварително мястото за пробиване и го отбелязват, като се има предвид факта, че двете уши, както и лявата и дясна половина на лицето не са напълно симетрични. Но дори и всичко да е идеално, понякога дупките се поучават накриво, било то заради моментна разсеяност на козметика или лекаря или поради факта, че в много ранна бебешка възраст детето може да мръдне неволно или да се дръпне, стреснато от шума на машинката. В тези случаи се препоръчва обецата да бъде извадена, за да заздравее дупката. След 2-3 седмици, може да пробиете ухото отново.

25 март - Благовещение

Поставяне на обици

Пробиване на уши + поставяне на обеци от медицинска стомана
Поставяне на обеци е една от първите разкрасителни манипулации, през която преминават почти всички момиченца. Още повече, че в народния календар си има дата за тази процедура – на Благовещение. Смята се, че тогава раните са най-благи и бързо зарастват. Въпреки това е добре да не забравяте няколко основни стъпки, ако тази манипулация скоро Ви предстои.

25 март - Благовещение -Поставяне на обици
25 март - Благовещение -Поставяне на обици

Грижи за ушите на детето след пробиване

Не бива да забравяте, че не е препоръчително ушите на детето да се мокрят през първия ден от пробиването. Затова, ако не е много наложително не къпете малчугана тогава, или ако все пак се налага, използвайте тампони напоени със спирт, с които да намажете раничката, за да не попада в нея вода или измиващ препарат. Поне два пъти на ден промивайте ухото с кислородна вода или мажете с антибиотичен гел по препоръка на лекаря и леко размествайте обеците, за да не сраснат те с околната тъкан.

Имайки предвид всички тези неща, внимателно помислете върху въпроса дали да сложите обеци на малкото си дете или то само да вземе това решение, защото е прекрасно и без тях. И ако и двамата родители сте на едно мнение, действайте, но преди това внимателно изберете мястото на което ще направят процедурата, проверете стерилността на използваните консумативи и изберете подходящото време и час.

Според българските традиции най-добре е това да стане на Благовещение или 25 март. На тази дата според народните поверия зимата започва да си отива и се смята, че раните заздравяват по-бързо и “благо”. Тогава още от най-дълбока древност са пробивали ушите на малките момиченца, за да бъдат добри и чисти, а душите им неопетнени също като на Богородица. Това поверие звучи логично и днес, когато не се замисляме толкова често върху народните вярвания, тъй като месец март не прекалено топъл и е особено благоприятен за по-бързото заздравяване на раните, а възпаленията са по-редки.