Кожа и слънце - типове кожа, фотопротекция

Кожа и слънце - типове кожа, фотопротекция​

Как действа слънцето? Тенът – полезен или вреден? 

Слънцезащита (фотопротекция) – SPF-фактор – Избора на слънцезащитни средства

Кожа и слънце – типове кожа, фотопротекция. През летния сезон грижите за кожата, особено за кожата на лицето, изискват повишено внимание. Kакто и известни познания за това как действат ултравиолетовите лъчи върху кожата.

Трябва да знаем, доколко е полезно да се излагаме на слънце. Mерките, които е нужно да вземем, за да се предпазим от ултравиолетовото облъчване, т.е. използването на слънцезащитни кремове и лосиони.

Как действа слънцето?

Учените са доказали, че слънцето излъчва три вида ултравиолетови лъчи:

  1. УВ-А лъчи – проникват в дълбочина, понижават еластичността и водят до преждевременно стареене на кожата, до появата на пигментни петна и лунички, особено у светлокожи и светлооки индивиди.
    Високата активност на тези лъчи може да провокира и развитието на рак на кожата.
  2. УВ-В лъчи – предизвикват изгаряне на кожата, което се явява и непосредствена причина за възникването на кожният рак.
  3. УВ-С лъчи – те са смъртоносни за растенията и животните.

Озоновият слой служи като защитен щит и ни предпазва от разрушителното им действие като ги поглъща. Не трябва да забравяме, обаче, че озоновият слой на атмосферата е доста намалял през последните деситилетия, което от своя страна ще предизвика увеличаване на заболяемостта от карцином на кожата.

Кожа и слънце - типове кожа,фотопротекция​

Тенът – полезен или вреден?

Положителни страни:

Слънцето е полезно за костите, зъбите и хормоналната система на човека. Под негово въздействие човек се чуства по-здрав, по-бодър, подобрява се кръвната циркулация, като и синтезирането на така полезния за организма-витамин D.

Отрицателни страни:

Предизвиква преждевременно стареене на кожата, дълбоки бръчки, поява на пигментни петна и лунички, изгаряния и рак на кожата.

У хора с по-светла кожа, т.е. хора с I и II тип кожа, често се наблюдават алергични реакции – фотодерматози, соларна уртикария, непоносимост към някои лекарства и козметични продукти.

Слънчевото изгаряне предразполага към рак на кожата и то към най-злокачествената му форма – Мelanoma mallignum.

Кожа и слънце - типове кожа, фотопротекция​

Слънцезащита (фотопротекция)

Фотопротекцията на кожата е задължителна през лятото, особено адекватната слънцезащита на кожата на лицето.

Затова е необходимо да се познават основните типове кожа, както и какво значи SPF-фактор и кой от многобройните слънцезащитни продукти предлагани на нашия пазар е най-подходящия за съответния тип кожа.

Това най-добре може да се определи с помощта на специалист-козметолог.     Възможно е обаче и всеки сам да се ориентира, след като прочете написаното по-надолу и сам се убеди, че не е толкова сложно.

Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA

Типовете кожа са 4:

  1. I-ви тип – това са хората с рижи или много светли (руси) коси и светла (бяла) кожа, светли очи – сини или зелени; често са с лунички; Този тип хора много бързо изгарят на слънце и никога не получават тен;
  2. II-и тип – това също са хора със светли коси и светли очи – пъстри или зелени и светла кожа; Те по-леко изгарят на слънце и могат да получат лек тен.
  3. III-и тип – към тази група спадат хората със светло-кестеняви коси, кафяви очи и матова кожа;    Те изгарят само при много интезивно слънчево облъчване и получават добър тен.
  4.  IV-и тип – хора с много тъмни и черни коси; тъмни очи; много матова, тъмна кожа; Те изключително рядко изгарят, и получават бързо и леко интензивен тен.

SPF-фактор

 

SPF-фактор

SPF (sun protection factor – слънцезащитен фактор): показва степента на защита на козметичното средство от ултравиолетвите лъчи, което е обозначено с цифра след фактора.
Най-разпространената класификация е на Департамента на САЩ по контрол на качеството на хранителните продукти, лекарствата и козметичните средства.
Трябва да се отбележи, че в Европа, в това число и в нашата страна, се предлагат фотопротективни средства, с число на SPF-фактора, по-високо от това, което е по Американската класификация.

Тези продукти са по т. нар. Френска класификация, като разликата им е само, че числото, поставено след SPF-фактора, е по-голямо.

Това, което важи за всички фотопротективни средства, особено тези за лице е, че се нанасят задължително 20-30 минути, преди да излезете навън.     Ултравиолетовото излъчване е най-интензивно в часовете между 11-17 часа. Трябва да се знае, че продължителността на защита дори на средствата, които са с най-висок фактор е не повече от 3-4 часа, което налага повторно нанасяне на препарата.
Чрез научни изследвания е доказано, че около 2/3 от нашият живот преминава под така нареченото случайно въздействие на слънчевите лъчи. Даже в мрачен, сив без слънце ден, ние получаваме около 80% слънчеви лъчи.     Така че не трябва да се забравя ползването на фотопротектори, дори тогава, когато не грее слънце. Те предпазват от практически необратимия процес на стареене на кожата, предизвикан от въздействието на слънчевите лъчи. 

Кожа и слънце - типове кожа, фотопротекция, Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA
Кожа и слънце - типове кожа, фотопротекция Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA
Кожа и слънце - типове кожа, фотопротекция​
Кожа и слънце - типове кожа, фотопротекция Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA
Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA
Кожа и слънце - типове кожа, фотопротекция Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA
Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA
Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA
Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA
Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA
Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA
Слънцезащита (фотопротекция) - SPA DEMETRA

SPF-фактор

При избора на слънцезащитни средства трябва да се имат предвид и следните неща:

Пигментацията на кожата – горните слоеве на кожата съдържат меланин, това е специален пигмент, с помощта на който организма ни се старае да се защити от слънцето. Колкото е по-тъмна кожата на човек, толкова по-голямо е съдържанието на меланин в нея и той/тя е предпазен в по-голяма степен от вредното въздействие на слънчевите лъчи.

При светлите индивиди е обратното – те са с по-малко съдържание на меланин в кожата, т.е. те са по-уязвими на разрушителното въздействие на слънцето, а риска да заболеят от рак на кожата е много по-голям.

Медикаментозно лечение – има много лекарствени средства, които могат да провокират повишена чуствителност и алергия към слънчевите лъчи (фотосенсибилизация – напр. групата на тетрациклините). Ползването на фотопротектори е препоръчително, за да предпазим кожата си от преждевременно остаряване и за получаването на по-добър тен.

4 ТОП SPF ПРОДУКТА

Хидратира кожата и намалява дълбочината на бръчките/, възстановява еластичността на кожата и запълва бръчките в дълбочина.
ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ
Защитава кожата от вредните слънчеви лъчи и спомага за добиване на красив и бронзов тен.
ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ
Maxx SPF50 + предлага уникална иновативна UVA /UVB филтърна система за незабавна оптимална защита на кожата от вредното влияние на слънцето.
ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ